Jak otworzyć własną firmę cateringową. Pomysł na biznes


Własne przedsiębiorstwo cateringowe to sposób na biznes, o którym ostatnimi czasy coraz to częściej się mówi. Nic zadziwiającego – jest to całkiem lukratywne zajęcie. Polacy z roku na rok coraz sporzej pieniędzy poświęcają na kupno gotowych dań, zamiast przygotowywać je samodzielnie. Równocześnie panuje też moda na zdrowe żywienie. Na rynku nie brakuje przeto klientów. Mało tego, żeby założyć własny catering nie trzeba wielu formalności.


Catering dla firm
Przed założeniem firmy cateringowej warto sprawdzić konkurencję (oferowane wyroby, opłaty), a potem zastanowić się nad biznesplanem.

Nie zwlekaj, zobacz tekst na witrynie (https://www.graulaw.eu/zwrot-myta/), która również Cię zaintryguje. Przeczytasz tam m.in. informację o zajmującej Cię tutaj problematyce.

Po przygotowane posiłki sięgają przede wszystkim młodzi ludzie (18-25 lata) z dużych miast. Zwykle są to panowie. () Może wskazane jest pomyśleć o zdrowej, smakowitej kuchni dla panów? Nie jest to jednak jedyne wyjście – z usług cateringowych korzystają też wszak korporacje, prywatne instytucje, organizatorzy konferencji jak też szkoleń, jak również konkretne grupy: cukrzycy, wegetarianie, osoby odchudzające się, alergicy, sportowcy, panie w ciąży. Możliwości jest dużo. Kiedy odnajdziesz niszę jak też przypuszczalnych konsumentów, pomyśl nad biznesplanem – przekalkuluj jak wiele pieniędzy będziesz potrzebować na uruchomienie interesu, jak prędko inwestycja Ci się zwróci i skąd będziesz brał towar. Zastanów się także nad menu, lokalem oraz dystrybucją. Biznesplan pomoże ci w kierowaniu firmą oraz w pozyskaniu dofinansowań z Urzędu Pracy albo kredytu w banku, jeśli nie masz budżetu na start. W tym roku nie warto liczyć na dotację z Unii – wsparcie finansowe przewidziano dla firm inwestujących w innowację a także badania naukowe - sprawdź tu.


zespół cateringowy
Author: www.audio-luci-store.it
Source: http://www.flickr.com
W wypadku jednostki cateringowej pozycja nie jest najważniejsza – posiłki będą przecież dowożone do domów konsumentów. Lokal może znajdować się nawet na krańcach miasta, pod warunkiem jednak, że będzie stamtąd wygodny dojazd. Lokal, w którym będzie się przygotowywać posiłki, musi spełniać wymagania sanepidu. Tyczy się to także domowej kuchni, jeżeli za siedzibę prowadzenia firmy wskaże się własne mieszkanko. Sanepid wymaga między innymi, by w pomieszczeniu znajdowała się umywalka z gorącą a także zimną wodą, a w pobliżu umywalek mydełko w płynie oraz środek do dezynfekcji oraz ręczniczki.

Tags: klient, firma, dojazd