Mąka oraz jej szerokie zastosowanie w życiu codziennym
Mąka jest wyrobem powstałym na skutek rozdrobnienia ziaren zbóż albo innych roślin. Zależnie od rodzaju gatunku, z którego otrzymano mąkę może zostać ona użyta do przeróżnych celów: spożywczych, paszowych bądź przemysłowych.
Author: Międzybrodzkie Makarony
Source: Międzybrodzkie Makarony
Pragnąc opisać proces pozyskania mąki z ziarna zbóż warto mieć pojęcie o budowie ziarna.
Te interesujące posty mają swą kontynuację. Chcesz się z nią zapoznać? Zatem idź do strony części do pieców próżniowych i tam ciesz się frapującymi informacjami.
Ziarno jest zbudowane z okrywy owocowo-nasiennej nazywanej łuską (dostatniej w błonnik jak też składniki mineralne), zaraz pod nią mieści się powłoką aleuronowa niosąca dużo białek, składników mineralnych a także pewne ilości tłuszczów. Zarodek jest najmniejszą cząstką ziarna, mieści on dużo tłuszczu a także białka o dużej wartości (czytaj dalej ).
Najbardziej wewnętrzną cząstką ziarna, a zarazem najogromniejszą stanowi tzw. bielmo. Zawiera ono węglowodany i białka. Wytwórczość mąki polega na przemiale ziarna, tzn.
Czy rozważana tematyka bardzo Cię zainteresowała? Jeżeli tak, to kliknij ten link, a tam zobaczmy także (https://toc.org.pl/warsztaty-toc/tematyka-warsztatow/) pokrewne artykuły.
na automatycznym rozkruszeniu oczyszczonego ziarna za pomocą specjalistycznych urządzeń tak, ażeby oddzielić jego centralną część, zatem bielmo mączyste od zewnętrznej powłoki, to jest okrywy nasienno-owocowej. W ów sposób z rozkruszonego bielma wytwarzana jest mąka, natomiast oddzielona warstewka owocowo-nasienna tworzy otręby.
Kupując bielszą mąkę, powinniśmy mieć pojęcie, iż zawiera ona mniej błonnika, składników mineralnych i witamin z grupy B, a więcej skrobi. Z tej przyczyny dobrze jest wybierać mąki ciemniejsze, mieszczące więcej substancji pożywnych, błonnika jak też witamin z grupy B, a również witaminę E. Przymioty dobrej mąki: kolor - zależy od typu oraz pochodzenia: od kredowobiałej poprzez biało-żółtą po szarawą, zapach – swoisty nieco słodkawy.
W przemyśle paszowym i zbożowym stosuje się mnóstwo sprofilowanych przyrządów w tym przenośniki łańcuchowe (zalecamy tą stronę) a także przenośniki śrubowo-ślimakowe określone do poziomego oraz skośnego transportu przeróżnych materiałów sypkich (na przykład ziarna, otrębów, minerałów).
Czy rozważana tematyka bardzo Cię zainteresowała? Jeżeli tak, to kliknij ten link, a tam zobaczmy także (https://toc.org.pl/warsztaty-toc/tematyka-warsztatow/) pokrewne artykuły.
na automatycznym rozkruszeniu oczyszczonego ziarna za pomocą specjalistycznych urządzeń tak, ażeby oddzielić jego centralną część, zatem bielmo mączyste od zewnętrznej powłoki, to jest okrywy nasienno-owocowej. W ów sposób z rozkruszonego bielma wytwarzana jest mąka, natomiast oddzielona warstewka owocowo-nasienna tworzy otręby.
Kupując bielszą mąkę, powinniśmy mieć pojęcie, iż zawiera ona mniej błonnika, składników mineralnych i witamin z grupy B, a więcej skrobi. Z tej przyczyny dobrze jest wybierać mąki ciemniejsze, mieszczące więcej substancji pożywnych, błonnika jak też witamin z grupy B, a również witaminę E. Przymioty dobrej mąki: kolor - zależy od typu oraz pochodzenia: od kredowobiałej poprzez biało-żółtą po szarawą, zapach – swoisty nieco słodkawy.
Source: sxc.hu