Mąka oraz jej szerokie zastosowanie w życiu codziennym


Mąka jest wyrobem powstałym na skutek rozdrobnienia ziaren zbóż albo innych roślin. Zależnie od rodzaju gatunku, z którego otrzymano mąkę może zostać ona użyta do przeróżnych celów: spożywczych, paszowych bądź przemysłowych.
Poradnik miłośnika makaronu
Author: Międzybrodzkie Makarony
Source: Międzybrodzkie Makarony
Ze względu na zastosowanie w przemyśle spożywczym mąkę rozdzielamy na: chlebową (żytnia i pszenna), wykorzystywaną do produkcji chleba, a również innych wyrobów piekarniczych i niechlebową (z pozostałych zbóż, ziemniaków, prosa) wykorzystywaną jako uzupełnienie do mąk chlebowych, czasem także samodzielnie. Wśród nich można wyróżnić mąki używane do wypieku chleba dla osób chorych na celiakię. Są to: mąka kukurydziana oraz ryżowa.



Pragnąc opisać proces pozyskania mąki z ziarna zbóż warto mieć pojęcie o budowie ziarna.

Te interesujące posty mają swą kontynuację. Chcesz się z nią zapoznać? Zatem idź do strony części do pieców próżniowych i tam ciesz się frapującymi informacjami.

Ziarno jest zbudowane z okrywy owocowo-nasiennej nazywanej łuską (dostatniej w błonnik jak też składniki mineralne), zaraz pod nią mieści się powłoką aleuronowa niosąca dużo białek, składników mineralnych a także pewne ilości tłuszczów. Zarodek jest najmniejszą cząstką ziarna, mieści on dużo tłuszczu a także białka o dużej wartości (czytaj dalej ).


Najbardziej wewnętrzną cząstką ziarna, a zarazem najogromniejszą stanowi tzw. bielmo. Zawiera ono węglowodany i białka. Wytwórczość mąki polega na przemiale ziarna, tzn.

Czy rozważana tematyka bardzo Cię zainteresowała? Jeżeli tak, to kliknij ten link, a tam zobaczmy także (https://toc.org.pl/warsztaty-toc/tematyka-warsztatow/) pokrewne artykuły.

na automatycznym rozkruszeniu oczyszczonego ziarna za pomocą specjalistycznych urządzeń tak, ażeby oddzielić jego centralną część, zatem bielmo mączyste od zewnętrznej powłoki, to jest okrywy nasienno-owocowej. W ów sposób z rozkruszonego bielma wytwarzana jest mąka, natomiast oddzielona warstewka owocowo-nasienna tworzy otręby.

Kupując bielszą mąkę, powinniśmy mieć pojęcie, iż zawiera ona mniej błonnika, składników mineralnych i witamin z grupy B, a więcej skrobi. Z tej przyczyny dobrze jest wybierać mąki ciemniejsze, mieszczące więcej substancji pożywnych, błonnika jak też witamin z grupy B, a również witaminę E. Przymioty dobrej mąki: kolor - zależy od typu oraz pochodzenia: od kredowobiałej poprzez biało-żółtą po szarawą, zapach – swoisty nieco słodkawy.

przenośniki 2
Source: sxc.hu
W przemyśle paszowym i zbożowym stosuje się mnóstwo sprofilowanych przyrządów w tym przenośniki łańcuchowe (zalecamy tą stronę) a także przenośniki śrubowo-ślimakowe określone do poziomego oraz skośnego transportu przeróżnych materiałów sypkich (na przykład ziarna, otrębów, minerałów).

Tags: proces, przebieg, mąka, cechy, tok, Przymioty